EnergyTeam - Pay Off

Wedstrijden - ECO-Marathons

Met de ECOcar doet het Energyteam regelmatig mee aan (inter)nationale wedstrijden. Deze wedstrijden draaien rond energiezuinig rijden.

Het principe is eenvoudig: de wagen legt met een bepaalde hoeveelheid energie zoveel mogelijk afstand af. Deze energie kan brandstof zijn, maar ook waterstof, zonne-energie, bio-ethanol of batterijen. De wagen legt een aantal laps af op een circuit, binnen een bepaalde tijd. De hoeveelheid energie die de wagen heeft verbruikt wordt gemeten met een vermogensmeter en omgerekend naar afgelegde kilometers per liter brandstof. Om geen appels met peren te vergelijken, wordt het verbruik naar het chemisch equivalent van 1 liter diesel omgerekend.

Om deel te nemen aan een wedstrijd, moet ook rekening gehouden worden met aspecten zoals de zichtbaarheid op de weg, de veiligheid en de rijhouding. De wagen wordt onderworpen aan een gehele technische keuring voordat hij op het circuit mag starten.

De wedstrijden zijn innovatieve projecten. Hier worden waarden als duurzaam ontwikkelen, bescherming van de omgeving en culturele diversiteit samgebracht. Op deze manier wil men jongeren uitdagen om energie-efficiënte voertuigen te bedenken en te bouwen.


 • Shell ECO-marathon
  Waar?
  Ahoy, Rotterdam — Nederland

  Teams?
  Europa: 221 teams
  Noord Amerika: 151 teams
  Zuid Amerika: 4 teams

  Link: Shell ECO-Marathon


 • Belgian ECO-Marathon — 2012 - 2013
  Waar?
  Vélodrome de Rochefort

  Teams?
  West-Europa: 16 teams

  Link: Belgian ECO-Marathon


 

Contact

Universiteit Gent
Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
09 243 87 87
it-c@ugent.be
www.ugent.be/ea

Contactpersoon: Guy Foubert

guy.foubert@ugent.be

 

Medepromotor: Peter Sergeant

peter.sergeant@ugent.be

Hoofdsponsors

Social MediaVolg ons op Facebook!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!